保捱科技网
您的当前位置:首页【中考英语】英语阅读理解试题(及答案)

【中考英语】英语阅读理解试题(及答案)

来源:保捱科技网
【中考英语】英语阅读理解试题(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1 •阅读理解

I was cute, active and happy un til that day whe n I was 15 mon ths old. I had a bad fall. I Ian ded on a glass rabbit and cut one of my eyes badly eno ugh to bli nd me. The doctor said that if the eye was take n out, my face would look worse, so my scared and bli nd eye lives on with me.

People ofte n ask me un comfortable questi ons about my eye or even play jokes on me. When the kids played games, I was always the \"bad guy\". Every one looked dow n on me. Yet every time mom no ticed I was un happy, she would say to me, \"Hold your head up high and face the world.\" It helped me move on in life.

As a child, I thought mom mean t: \"Be careful or you will fall dow n or knock into someth ing because you are not look in g.\" As a tee nager, I always looked dow n to hide my shame, but I found that people liked me whe n I held my head up high. In high school I was eve n made mon itor, but outside I still felt like a freak (怪物).All I really wan ted was to look like every one else. When things got really bad, I would cry to my mom and she would look at me with loving eyes and say, \"Hold your head up high and face the world. Let them see the love that is in side.\"

Mom's love gave me con fide nee. Fin ally I was able to look people in the eye. I lear ned not only to appreciate (欣赏) myself but also to have deep love for others. (1) What happe ned to the writer when she was 15 mon ths old? A. She was bli nd in both eyes.

B. She tried to catch a rabbit and broke her leg.

C. She had an eye disease and went to see the doctor. D. She fell dow n on some glass and injured one eye.

(2) People were ___ to the writer when she was young.

A. unfrien dly B. patie nt C. helpful

(3) Which of the following about the writer is TRUE according to the passage?

D. polite

A. She could un dersta nd her mother's words whe n she was a child. B. She always held her head up high whe n she was a tee nager.

C. She was con fide nt both in class and outside of high school. D. Her mom gave her con fide nce and fin ally she could look other people in the eye.

(4) In the passage, the writer wants to tell us we should ___ A. repay our pare nts' love

C. feel sorry about our disadva ntages 【答案】(1) D (2) A (3) D (4) B

【解析】【分析】主要讲了作者失明后,妈妈一直鼓励自己要抬起头面对世界,这给作者 很大的自信,

B. lear n to accept and appreciate ourselves D. always have deep love for others

妈妈的爱让作者知道不仅要欣赏自己,而且也要深爱别人。

(1 )纟田节题。根据 whe n I was 15 mon ths old. I had a bad fall. I Ian ded on a glass rabbit and cut one of my eyes badly enough to blind me.可知作者15个月大时,作者跌倒在玻璃上,以至于 眼睛失明了,故选

D。

(2 )纟田节题。根据 People ofte n ask me un comfortable questio ns about my eye or even play jokes on me可知人们问作者眼睛的问题,并且嘲笑作者,可知人们对作者是不友好的,故 选A。

(3 )纟田节题。根据 Mom's love gave me con fide nee. Fin ally I was able to look people in the eye. 可知妈妈的爱给了作者信心,并且能用眼睛看人,故选

Do

myself but also to have deep love

(4 )纟田节题。根据 I lear ned not only to appreciate (欣赏) for others.可知我们应该欣赏并且接受自己,故选

B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2 •阅读理解

Jenny looked at the store win dow. There was no thi ng that she wan ted more tha n a Happy Hannah doll. It was $29.95. Un luckily, Je nny did n't even have the 95 cents.

As she crossed the street, she thought about doing her brother's housework, clea ning the floor, wash ing the dishes all mon th, but even the n she would have only eleve n dollars. Sudde nly, someth ing small and pink in the snow caught her eyes.

Jenny walked over and picked it up from the sno w. It was a beautiful wallet. She ope ned the wallet and found many dollars and a woma n's driver's lice nse in it. Jenny put the wallet i nto her bag quickly. She tur ned around and walked back.

Jenny's heart beat(跳动)fast as she went into the store. She had long dreamed about this mome nt, but someth ing did n't feel right. As she got to the Happy Hannah dolls, she pushed away her feeli ngs. She grabbed(抓起)one and walked toward the checkout.

As Jenny was wait ing to pay, her mobile phone ran g. It was her gran dma. Jenny's heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her. She put the doll down and an swered the phone.

“ Hi, Grandma? rm going to be a little bit late tonight...Alright...I love you, too.

store and walked all the way to 301 West Street. The woma n who an swered the door looked sad.

“ Here, I found this in the snow,

” Jenny said.

“ Oh, good God! This is the money for the orphanage孤儿院)! Thank you! ”

After doing her brother's housework for three mon ths, Jenny fin ally got a Happy Hannah doll. She was so happy because she could play with her doll and look her gran dma in the eye. (1) What did Jenny find in the snow?

A. A bag. B. A wallet. C. A doll. D. A mobile pho ne.

(2) How did Jenny feel when she thought of her grandma?

A. Moved. B. Surprised. C. Nervous. D. Warm.

(3) Why did Jenny go to 301 West Street?

A. To find a toy store. C. To return the mon ey.

(4) What did Jenny do to get the doll?

B. To visit the orpha nage. D. To look after the woma n.

A. She did her brother's housework for three mon ths. B. She asked her gran dma to buy it for her. C. She took some money from the woma n. D. She clea ned the floor in the store for all mon th. (5) What do we know from the story?

A. The girl is kind and n ever does wrong.

B. The girl's gra ndma has a great i nflue nee on her. C. The woma n is mean and n ever helps others. D. The girl did n't have a Happy Hannah doll in the end. 【答案】(1) B (2) D (3) C (4) A (5) B

【解析】【分析】本文叙述了有一次詹妮在雪地里捡起了一个钱包,她本想去拿着这钱去 买一个自己喜欢的洋娃娃,可是当她想付钱的时候,她接到了祖母的电话,她想起来祖 母,于是就放弃了用捡来的钱来买东西的想法,把钱包物归原主了,决定通过给她的弟弟 做三个月的作业,最后得到了自己想要的洋娃娃。

(1) 纟田节理解题。根据 Jenny walked over and picked it up from

the sno w. It was a beautiful wallet.可知,詹妮在雪地里捡起的是钱包。故选 B°( 2)细节理解题。根据 As Jenny was wait ing to pay, her mobile phone ran g. It was her gra ndma. Jenny's heart was sudde nly filled with love and warmth when she thought of her.可知,詹妮当想起她的祖母的时候,她感觉很温 暖。故选D。 (3)

细节理解题。根据 Jenny left the store and

Jenny said.

walked all the way to 301 West Street. The woman who answered the door looked sad. the snow, 可知,詹 妮去301西街是去还钱包。故选 Co

“ Here, I found this in

(4) 纟田节理解题。根据 After doing her brother's housework for three mon ths, Jenny fin ally got a Happy Hannah doll.可知,詹妮通过给她的弟弟做了三个月的作业,最后得到了自己想 要的洋娃娃。故选 Ao

(5) 推理判断题。根据 Jenny's heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.She was so happy because she could play with her doll and look her gran dma in

the eye.可知,詹妮特别尊重自己的祖母,看重祖母的看法。可推知她的祖母对她影响很 大。故选。

【点评】推理判断题是每年中考的必考题型之一,也是英语阅读理解中难度较大的题型, 属于深层理解题。它要求学生对文章中的内容及作者的思路做出合理的判断和推理,也就 是要运用逻辑推理能力推论出蕴含在文章中却没有明

说的事实及暗示的含义,即英语中所 说的\"reacbetween the lines 。因此,学生应在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信 息出发,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理,在已知和未知信息之间搭起 桥梁,透过字里行间,体会

弦外之音”,从而揭示文章的深层涵义。

3 •阅读理解

It was the Peter shopkeeper in New York who taught me about the great power of kindn ess.

At that time I was a poor stude nt. I would work early mornings and the late ni ghts to pay for my studies.

On the day I went to that shop for the first time. I was sick with a very high fever. I had bee n off work for a few days, and I had run out of food. As I had bee n so busy work in g, I hardly had friends n earby who could help.

So I went out to get some food. Usually, I would have gone to the supermarket, but because it was closer, I went into the Peter Shop. I picked up a few items, and the n han ded them to the shopkeeper, who told me, “ Girl, you are un well.

” I no dded.

\" l can make you a san dwich,

He poin ted at the sausage (香肠)and bread I was buying and offered, so you don't have to do it yourself.

” So, he made the san dwich and asked me to wait a mome nt.

\" It will warm you up,

He went in the back room and reappeared with a bowl of hot soup. with a gen tle smile.

What really warmed me up, though, was not the soup. It was his smile. His kindn ess made me feel cared for at a point in life whe n I was particularly Ion ely. It made me want to be as kind as the shopkeeper who had bee n kind to me. I had bee n quite shy, but from that day on, I did not let shyn ess stop me from perform ing kindn ess. (1) Why did the writer work so hard?

A. B. C. D.

Because she had to pay for her studies. Because she wan ted to stay in New York. Because her friend n eeded help.

Because she wan ted to get more experie nee.

(2) What was wrong with the writer on taht day?

A. She lost her job. C. She had a high fever.

B. She had a terrible cold. D. She lost her mon ey.

(3) What did the shopkeeper do for the writer? A.

Gave some bread to her.

B. Made a san dwich for her. D. Gave a bowl of cold soup to her.

C. Gave some medici ne to her.

(4) What can we know from the last paragraph?

A. The writer would go to the shop ofte n later.

B. C. D.

The shopkeeper and the writer became good frien ds. The writer was moved and wan ted to be kind to others. The shopkeeper cured (治愈)the writer's ill ness.

【答案】(1) A (2) C (3) B (4) C

【解析】【分析】短文记叙了作者有一次生病去店里买东西,遇到店员主动给她做三明治 的经历,从那以后,作者想要做一个像店员那么善良的人。

(1) 纟田节理解题。从 .I would work early mornings and the late ni ghts to pay

for my studies. 可 知作者这么努力工作是想付学费,故选 A。

(2) 细节理解题。从 On the day I went to that shop for the first time. I was sick with a very high fever.可知那天作者发高烧,故选

C。

“l can make

” So, he

(3) 纟田节理解题。从

you a sandwich, so you don't have to do it yourself.

made the sandwich and asked me to wait a moment.可知这个店员给她做了个三明治,故选 B。

(4) 段意理解题。最后一段是作者的感触,她被店员的微笑感动了,想做一个和他一样友 善的人,故选Co 【点评】考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章 中寻找答案。

4 •阅读理解

In a nice house there lived an old man. Beh ind the house there was a big garde n. He pla nted many plants there. He took care of his flowers all the time, watering and fertilizing ( 施肥)them.

One day a young man went by the garden. He looked at the beautiful flowers, imagining how happy he could be if he lived in such a beautiful place. Then, sudde nly he found the old garde ner was bli nd. He was very ________ about this and asked, you busy tak ing care of them every day?

“ You can't seeWhsafowers.

The old man smiled and said,

\"1 can tell ycreasoms . First, I was a garde ner whe n 1

was young, and I really like this job. Second, although I can't see these flowers, I can touch them. Third, I can smell the sweetness of them. As to the last one, that's you. ”

“ Me? But you don't know me,

” said the young man.

Yeah,it's true that I don't know you. But I know that flowers are an gels that everybody kno ws. We enjoy the

happ in ess these flowers have broug ht us. ”

The blind man's work opened our eyes and pleased our heart, which also made his life happier. It was just like Beethoven, who became deaf in his later life and wrote many great musical words. Beethove n himself could n't hear his won derful music, but his music has en couraged milli ons of people to face their difficulties bravely. Is n't it one kind of happ in ess?

(1) Which is the best word we can put in the blanket

” ___________ ” in Paragraph 2?

A. excited. B. surprised. C. worried. D. relaxed.

(2) How many reasons did the old man mentioned??

A. Three B. Four C. Five D. Six

(3) What was the correct order in which these events happened?

a. The old man expla in ed. A. b-c-a-d

(4) Who is Beethoven?

B. c-b-a-d

b. The young man went by the garde n.

C. b-c-d-a

D. c-b-d-a

c. The old man watered the flowers. d. The young man found the old man was bli nd.

A. The young man. B. The old man. C. A garde ner. B. The Nice Flowers D. A Kind of Happiness.

D. A musicia n.

A. The Wise You ng Man C. The Bli nd Garde ner 【答案】(1) B (2) B

(3) D

(5) What is the best title for the text ? (4) D (5) D

【解析】【分析】

⑴词义猜测。excited兴奋的;surprised吃惊的;worried 担心的;relaxed放松的。根据语 境可知 他突然发现老园丁是盲人 么每天照顾他们。”故选Bo

⑵细节理解。根据文章中老人的话 Third, I can smell the sweet ness of them. As to the last one, that's you可知老人一共列出了四个理由,故选

B。

”,所以他非常 惊讶”,问他, 你看不见这些花儿,为什

⑶细节理解。根据文章描述可知,老人在浇花儿,一个年轻人经过,发现老人是盲人,他 感到好奇,问老人原因,老人做出解释,故选 ⑷推理判断。根据最后一段

Do

Beethoven himself could n't hear his wonderful music, but his

music has en couraged millio ns of people to face their difficulties bravely. 可知贝多芬是一位音乐

家。故选Do

⑸主旨大意。本文通过一位年轻人与失明的园丁的对话折射出一个道理,给别人带来快乐 也是一种快乐。故选 Do 【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。

5 •阅读理解

The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Card iff to Lanzarote last weekend. Because of a had mistake at the airline check-in desk, the Greens got on the wrong flight(航班)and ended up in Ankara. So how did the mix-up happen ?

It was five o' clock on Sun day morning whe n Charlie and Kate Gree n arrived at Cardiff airport with their nin e-year-old daughter Tina. They checked in properly for their fight to Lan zarote, but the check-in attendant( 服务员)made a mistake with their boarding passes and also sent them to the wrong board ing gate. Uni uckily, it was so curly and the Gree ns were feeli ng so tired that they did n't no tice any thing wrong. What was worse, there weren't any announ ceme nts in the board ing gate area.

When the Gree ns fin ally got on the pla ne, Charlie and Kate Gree n fell asleep at on ce, though there were in teresti ng films, magaz in es, n ewspapers and music for them to choose to spe nd the boring time. Little Tina took out a history book about Rome and read. Two hours later, she fell asleep too. They did n't wake up un til six hours later, whe n the pla ne was landing. Sudde nly, the flight atte ndant said. \"Welcome to An kara!\" The Gree ns could n't believe it and little Ti na was quite un happy, The family had to get off the pla ne and the n pay 10 for a tourist visa( 签证).In the end, they decided to get back home, livi ng at 5:00 p.m. on the same day. (1) Where did the Greens plan to spend their weekend ?

A. In Cardiff.

B. In Lan zarote.

C. In Rome.

D. I n An kara.

(2) What did little Tina do first on the plane ? A. She saw a film. B. She went to sleep. C. She liste ned to music. D. She read a history book.

(3) How did the Greens feel when they arrived in Ankara ?

D. Surprised. A. Bored.

D. How long a Trip.

B. Excited.

C. In terested.

(4) What's the best title for the text ?

A. What a Wrong I. B. A Trip to An kara. C. The Gree ns' Trip. 【答案】(1) B

(2) D (3) D (4) B

【解析】【分析】大意:本文介绍格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司 登记处出了一个错误,他

们上错了航班,最后在安卡拉降落的故事。

(1 )纟田节理解题。 根据第一句 The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to

fly from Card iff to La nzarote last weeke nd.上周末,格林一家试图从加的夫飞往兰扎罗特时, 他们得到了一个相当不愉快的惊喜。可知,他们去 (2) and read. 小

蒂娜拿出一本关于罗马的历史书读了起来。可知,她读一本历史书,故选 (3)

细节理解题。根据第三段中

D。

\"兰扎罗特\",故选B。

细节理解题。根据第三段中

Little Tina took out a history book about Rome

The Gree ns could n't believe it,格林一家简直

不敢相信。 可知,他们感觉很”吃惊”,故选Do (4)

主旨大意题。

本文主要讲述格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司 登记

处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落,故安卡拉之旅符合标题,故 选Bo

【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中 寻找答案。主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6•请阅读下面的海报,从每小题所给的 A, B, C三个选下中选出一个最佳选项。

House fires often happened. So it appears necessary to learn something useful to protect family from them. The following poster in the neighborhood will tell you how to do it.

Fire Safety Put a smoke alarm in your house and test it every mon th. Half of all house fire deaths happe n between 11 pm and 7 am. The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms. Make sure your heari ng aid, wheelchair or eyeglasses are next to your bed. Fire can spread through a house soon. You may have as little as two minutes to escape ( 逃离)safely. Be ready tc act at once. Create a fire escape pla n. 77% of families don't have a house fire escape pla n to follow. That's one of the reas ons why at least one child dies and 293 childre n are injured in a house fire every day. Don't call 119 until you are safely outside. During a fire, the first thing to do is to get out of house as fast as you can. (1) ________ makes the risk of dying in a house fire smaller. A. A smoke alarm

B. A pair of eyeglasses

C. A wheelchair

(2) We may have only _______ to escape from a house firm safely. A. half an hour

B. 2 min utes

C. 293 seco nds

(3) According to the poster, _______ can help save you from a house fire. A. stopp ing the fire from spreadi ng B. making and following a plan to escape C. keep ing awake betwre n11 pm. and 7 am. (4) Call 119 for help _______ .

A. after you reach safely

B. as soon as you are ready to escape

C. when you find out what causes the house fire

(5) The poster is put up in the neighborhood to help people learn to ________ . A. plan their live as they wish B. save time as much as possible C. protect themselves in a right way 【答案】(1) A (2) B (3) B (4) A (5) C

【解析】 【分析】文章大意:文章讲述了当家庭火灾发生时,应该如何做才能够最安全, 损失最小。 (1)

纟田节理解题。根据

“ Theisk of dying in a house fire is cut in half with working

smoke alarms可知,烟雾报警器会降低火灾的死亡,故答案是A。 (2) 故答案是Bo (3)

细节理解题。根据 \"Create! fire escape plan. 77% of families don't have a house fire 细节理解题。根据 “ You may have as littleis two minutes to escape (逃离)safely 可知,

escape plan to follow.可知,\"77%的家庭没有可遵守的火灾逃离方案。制定并且遵守逃离方 案可以救助人们。故答案是 (4) outside.

Bo

“ Don't call 119 until you are safely

细节理解题。根据 可知,直到你安全到达

户外后再打119,故答案是Ao (5) family

from them.可知张贴海报的目的是以正确的方式保护人们,故答案是

C。

纟田节理解题。根据

“ So appears necessary to learn something useful to protect

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接 从文中找到答案。

7 •阅读理解

This is a happy family. There are three people in it.

Hi! My n ame is Da Tou. I have a big head and two small han ds. I have two big eyes. I am wearing a yellow T-shirt. I have no brothers or sisters. My pare nts love me very much.

A. A good reporter.

B. Da Tou and his frien ds. C. A happy boy. D. A happy family.

This is my father. He is also my good friend. He has a small head and two big han ds. He wears a pair of glasses. He is a reported 记者),so he knows a lot. He ofte n plays games with me.

This is my mother. She is a little fat. She ofte n wears an apron. She is good at cooking. She works in a shop near our house. My mother is a kind woma n.

(1) What does Da Tou look like? 【答案】(1) D

A. He has a small head.

C. He is weari ng a gree n T-shirt.

B. He has two big hands. D. He has two big eyes.

(2) Da Tou's mother is good at _______________ . A. read ing

B. cook ing

C. writ ing

D. play ing games

(3) What does the word \"apron\" mean(意思)in Chinese?

D.眼镜

A. A worker B. A reporter C. A player

D. A teacher

(5) What's the best title(标题)of the passage (文章)? (2) B (3) B (4) B (5) D

【解析】【分析】本文是作者家人介绍和自我介绍。

(1) 细节题。根据I have two big eyes,可知大头长了 2只大眼睛,故选 D。 (2)

She is good at cooki ng,可知大头的妈妈擅长烹饪,故选 (3)

细节题。根据 B。

词义猜测题。根据 She often wears an 即ron. She is

apron是围裙的意思,故

good at cooking 她经常穿着.... 她擅长烹饪,可知,做饭穿的是围裙,故 选 (4)

reporter,可知大头的父亲是记者,故选

B。

细节题。根据 He is a B。

(5) 主旨题。根据 This is a happy family. There are three people in it 这是一个幸福的家庭。 里面有三个人,可知 A happy family适合做标题,故选 D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找 答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后 找出中心思想。

&阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。

Every year, more tha n 26,000 childre n arrive in Brita in. We ask some new arrivals what they

Jarek, Pola nd

Daisy & Luck, the USA

I don't know anybody from Poland here, but rm

My sister and I like living here. It's cool! My

At

lucky because the English boy next door is very frien sister loves the British accent ( 口音) Everybody dly and kind. We are in the same class! I like teachers here. At home, the teachers seem a bit

here is very polite. But we don't understand all

your strange words-we sa) \"yard\" not garde n, strict and serious. There are a lot of rules, too. Here, and \"apartme nt\" not flat. The food is better teachers are patient and don't give much homework. here. There's Chinese Indian and Thai. At home We students go out of school and buy pizza or we eat too much fast food. burgers at lun chtime. We can't do that in Pola nd.

like best about their new lives and what's differe nt from home.

Zin ah, In dia

It's too cold here! I hate doing sports, especially outside in win ter. The teacher here is very serious about sports. I prefer scie nee and maths. I love the maths class because the teacher is really funny, just like my maths teacher in India. The school is so big and some students seem unfriendly. I'm from a small village school. I think it's hard to com muni cate with them.

(1) Among the above four children, _______ probably likes the new school life best. A. Luck

B. Zin ah

C. Jarck

D. Daisy

(2) _________________________________________________ In Zin ah's eyes, her maths teacher in In dia might be ___________________________________________ . A. cold

B. strict

C. patie nt

D. humorous

(3) The passage is probably taken from _______ . A. a travel magaz ine B. an educati on website C. a geography textbook D. a bus in ess n ewspaper 【答案】(1) C (2) D (3) B

【解析】【分析】文章大意:介绍了 Jarek, Daisy, Lucy和Zin ah来到英国以后自己的学习

(1) 细节理解题。根据文中第一个方框中的语句 生活体验。

I like teachers here.可知,Jarek 喜欢这里

的学校生活,故选 Co

(2) 细节理解题。根据文中的语句 I love the maths class because the teacher is really funny,

just like my maths teacher in India. 选Do

理解可知,Zinah认为他的数学老师比较滑稽,幽默,故

(3) 理解归纳题。通读全文可知,这篇文章主要介绍了四个到英国学习的学生自己的学 习体会,应该与教育有关,故选

Bo

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住 关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

9 •根据短文内容选择正确答案。

D

If you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don

' t know what ' s coming.

' re out of work, or

Sure, it ' s haseeouncertainty in such positive (积极的) light when you when you feel like you

' re failing. But uncertainty is really another word for chanee.

When Allis on graduated from Harvard, she had cha n ces all over the place but had no idea what she wan ted to do. She took a job in con sult ing

(咨询),but she knew she would n

' t stay

there. She took the GRE and scored so high that she was able to in crease her in come (收入) by teach ing stude nts. Still, she did n

' t thi nk she wan ted to go to graduate isohcknieAllshe

' t know what she wan ted.

was n' t doing what she wan ted, but she did n

She worried. All her friends were going to graduate school or start ing their own bus in esses. She was lost and felt that she would n ever find anything out. After six years, Allis on, by havi ng a general (全面的) plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consulting experie nce to get a great job. Allis on realized that she spe nt her years finding her way: time well spe nt, and time we must all take if we 'srewteingirselves.

The only way to lead an in terest ing life is to face un certa inty and make a choice. Otherwise your life is not your own — it is a path some one else has chose n. Mome nts of un certa inty are whe n you create your life, when you become who you are. Un certa inty usually begi ns with a job hunt, but it doesn ' t end there. Every new role we take on means another round of uncertainty. In stead of feari ng it, you should find some ways to deal with un certa in ty.

(1) _______________________________________________ From the first two paragraphs, we can learn that

on

A. being out of work is a sad thi ng B. un certa inty is what makes life in terest ing

C. life in a film is more exciting than real life. D. chance never appears when we need it (2)

What troubles Allison after graduation?

A. She couldn ' t find a wpalid job.

B. She had no money to start a bus in ess. C. She was not sure what to do.

D. She did n ' t score high eno ugh for graduate school. (3)

experie nee?

How did Allis on feel about her six years ' worki ng

A. Un eertai n. B. Amazed . C. Sorry. D. Satisfied.

(4) What may be discussed in the following paragraph?

A. How to deal with un certa inty. B. What role un eerta inty plays in life.

C. Why people fear un certa inty. 【答案】(1) B D. Whom to go to whe n facing un eerta

inty.

(2) C (3) D (4)

A

【解析】 【分析】这是一篇关于人生的议论性短文。短文以艾莉森为例描写了人生的不确 定性,也正是正(1 )细节理解。根据 The excitement of living is that you don 的刺激性正是因为他的不可预知性,故选 (2)

B

't know what '

根据 but had no idea what she wan ted to do.及下文描述可知选 C。

o

(3) 细节理解。 根据 Allis on realized that she spe nt her years finding her way: 及本段描述可 知选 D

o

推理判断。 根据

在不确定性才让我们的生活变得更加有趣。但是短文最后并没有提出解决 办法。 you should find some ways to deal with un certa in ty. 及上文描述可知本 段对不确定性进行了描述,但是并没有提出解决办法,故选

A,如何处理不确定性。

点评:阅读中,要注意作者的观点,注意根据关键语句了解作者要表达的观点。然后带着 问题,再读全文,完成阅读。

10 •阅读理解

For more tha n six millio n America n childre n, coming home after school means coming to an empty house. Some deal with the situatio n by watch ing TV. Some may hide. But all of them have someth ing in com mon. They spe nd part of each day alone. They are called \"latchkey childre n\". They're children who look after themselves while their parents are working. And their bad con diti on has become a subject of concern.

Lyn ette Long was once the headmistress of an eleme ntary school. She said, \"We had a school rule aga inst weari ng jewellery. A lot of kids had cha ins around their n ecks with keys faste ned. I was con sta ntly telli ng them to put them in side their shirts. There were so many keys. It n ever came to my mi nd what they mean t,\" Slowly, she lear ned they were house keys.

She and her husband began talking to the children who had them. They learned of the impact(影

响)working couples and single parents were having on their children. Fear is the biggest problem faced by childre n at home alone. One in each three latchkey childre n the Longs talked to reported being scared. Many had ni ghtmares and were worried about their own safety.

The most common way latchkey children deal with their fears is by hiding. It might be in a shower stall, under a bed, or in a closet. The second is TV. They'll often play it at high volume. It's hard to get statistics( 统计数据 ) on latchkey children, the Longs learned. Most parents are slow to admit they leave their children alone. (1)

The main idea about latchkey children is that they ______________ .

B. suffer problems from being left alone

D. are also found in middle class neighbourhoods

A. are growing in numbers

C. watch too much TV during the day (2)

Which sentence in the second paragraph is the topic sentence?

A. We had a school rule against wearing jewellery.

B. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened. C. Slowly, she learned they were house keys.

D. I was constantly telling them to put them inside their shirts.

( 3 ) he main feeling these children have when they are at home by themselves is

A. tiredness B. freedom C. loneliness D. fear (4)

The Longs' study was mainly on _______________ .

A. lonely children who have single parents

B. children whose parents are working or who have one parent only C. children who have the problem of fear D. parents who are working far from their homes

(5) We may draw a conclusion(结论)that __________________ . A. it's difficult to find out how many latchkey children there are B. latchkey children try to hide their feelings

C. latchkey children often watch TV with their parents

D. latchkey children enjoy having such a large amount of time alone 【答案】 ( 1) B (2)C (3) D (4) B (5) A

【解析】 【分析】本文介绍了美国一些 “钥匙儿童 ”的生活情况这一社会问题。

( 1)推理题。根据 their bad condition has become a subject of concern 他们的糟糕状况已经 成为人们关注的话题 可知, 关于钥匙儿童的主要观点是他们独自一人会有问题,故选

B。

( 2)主旨题。根据 Slowly, she learned they were house keys 可知, 慢慢地,她了解到它们 是房子的钥匙是第二段的主题句子,故选

C。

( 3)细节题。根据 Fear is the biggest problem faced by children at home alone 可知, 这些 孩子独自在家时的主要感觉是害怕,故选

D。

( 4)细节题。根据 They learned of the impact( 影响) working couples and single parents were having on their children 可知,主要研究父母在工作或只有一个父母的孩子,故选

B。

( 5)推理题。根据 It's hard to get statistics( 统计数据 ) on latchkey children 可知,结论是很 难查出有多少挂钥匙的孩子,故选

A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,细节题要注意从文中寻找答 案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找 出中心思想。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容