保捱科技网
您的当前位置:首页【中考英语】英语阅读理解专题练习(及答案)

【中考英语】英语阅读理解专题练习(及答案)

来源:保捱科技网
【中考英语】英语阅读理解专题练习(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷 1.阅读理解

I will never forget the lesson about my window. Four years ago, I moved to a house in a large town. One of my new neighbors' house was only a few feet away from mine. There lived a woman. Through one of my windows, I could see her reading by her window every afternoon Several months later, I found I couldn't see the woman clearly. I thought her window was too dirty. I said to myself, 'Why doesn't she clean her window? It looks terrible!

One afternoon, I decided to clean my house including(包括) the window. I felt tired after three hours of hard work. So I sat down by the window for a rest. What a surprise! I could see the woman reading there clearly again! By that time, I realized that my own window was too dirty, not hers! I really felt ashamed for myself. I had been watching her through my dirty window in the past days!

The experience is very important for me. So I try to clean the window of my heart before judging(评判) others,

(1)How long has the writer lived in the house?

A. Two years. B. Three years. C. Four years. D. Five years. (2)The writer couldn't see the woman clearly because_______.

A. the writer's window was dirty B. the woman's house was too far C. the woman didn't open her window D. the woman's window was dirty (3)It took the writer_______ to clean the house that afternoon

A. two hours B. three quarters C. the whole afternoon D. three hours (4)The underlined word 'ashamed' means_______.

A. 高兴的 B. 放松的 C. 羞愧的 D. 激动的 (5)According to the passage, the writer has learnt how to_______.

A. clean the house B. judge others C. help neighbors D. watch others 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)C (5)B

【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了作者搬家后的亲身经历,他没有清理自己的窗户,却认为别人的窗户不干净,所以对自己的行为感到很羞愧。作者通过这件事也学会

了如何评判别人。

(1)细节题,根据首段Four years ago, I moved to a house in a large town. 可知作者搬进房子已经四年了,故选C。

(2)细节题,根据第三段 I could see the woman reading there clearly again! By that time, I realized that my own window was too dirty, not hers! 可知,作者看不清这个女人的原因是因为他自己的窗户太脏了,所以A项正确,故选A。

(3)细节题,根据第三段One afternoon, I decided to clean my house including(包括) the window. I felt tired after three hours of hard work. 可知,作者下午打扫房子花费了三个小时,故选D。

(4)词义题,根据第三段 By that time, I realized that my own window was too dirty, not hers! I really felt ashamed for myself. 可知通过这件事,作者对自己的行为感到很羞愧,所以ashamed意为“羞愧的”最符合语境 , 故选C。

(5)推理题,根据末段 So I try to clean the window of my heart before judging(评判) others.可知 , 作者通过此事学会了如何评判别人 , 故选B。

【点评】考查阅读理解, 首先浏览题干, 画出题干设问中的关键词。其次带着题干问题和关键词有目的的去通读全文, 并在文中寻找相关信息, 最终确定答案。

2.阅读理解

That year, I was a Junior 2 student. Falling off the stairs hurt me in the head. Almost everyone thought I was dead. But they were wrong. However, it was difficult to get back to normal (正常的) life. I had to leave school and learn everything, walking, talking, and yes, maths.

To help me with that task, Mrs. Pillar volunteered to come to the hospital and later to my house once a week. We began with basic maths skills. As time passed by, I made progress. I remembered very vividly how she came to my home on Sundays, sat with me at the kitchen table, and threw different coins on the talbe. She asked me to show her 38 cents, 17 cents, 63 cents. It was challenging, but she also made it fun.

After a year and a half, I had progressed a lot, both in body and mind, to return to school. Seven years later, I graduated from the University of Texas at the top of my class.

As year went by, I always kept in touch with Mrs. Pillar. Unluckily, one day my parents told me that Mrs. Pillar had been in hospital because she suffered a stroke(中风).

Now it was my turn to help her. Mrs. Pillar lay in bed, unable to speak and know anybody around. I pulled some coins out of my pocket, dropped them on her bed, and asked her to show me 12 cents. The nurse thought that my action was very strange until one day Mrs. Pillar smiled happily as I began working with her—just as she had worked with my years before. She make progress every day and was moved out of ICU(重症监护室) and finally out of hospital.

One day, I called to wish her a happy New Year. She spoke into the phone excitedly, “Happy New Year to you and your family, Michael. Thank you for everything you've done for me.” I quickly said, “Thank you for everything you've done for me.”

Mrs. Pillar was one of my Junior 2 teachers, but she taught me so much more about life than only maths.

(1)Which of the following is the correct order of what happened in the story? a. Mrs. Pillar suffered a stroke and was in hospital. b. I fell off the stairs and had to leave school. c. I returned to school with Mrs. Pillar's help. d. Mrs. Pillar got better with my help.

A. b-c-d-a B. c-a-b-d C. b-c-a-d D. b-d-c-a (2)What does the underlined word “vividly” mean in Paragraph(段落) 3?

A. 模糊的 B. 清晰地 C. 彻底地 D. 感激地 (3)What does the writer mean by saying “… I graduated from the University of Texas at the top of my class” in Paragraph 4?

A. He was clever than his classmates. B. He worked very hard on maths. C. His classmates failed to graduate. D. Mrs. Pillar's help greatly influenced him. (4)The writer asked Mrs. Pillar to show him 12 cents in the hospital in order to ______. A. help Mrs. Pillar just as Mrs. Pillar helped him B. play an interesting game with Mrs. Pillar C. see whether Mrs. Pillar was getting better D. make the nurse in the hospital feel strange (5)What is the best title for the passage?

A. A Great Teacher B. Always Have A Dream C. Never Give up D. Kindness Makes Wonders 【答案】(1)C (2)B (3)D (4)A (5)D

【解析】【分析】大意:本文作者讲述初中老师皮勒夫人帮助自己,后来他又帮助皮勒夫人的故事。这个故事告诉人们 “善良可以创造奇迹”的道理。

(1)细节理解题。根据第一段第二句Falling off the stairs hurt me in the head.(b)、 第四段第一句After a year and a half, I had progressed a lot, both in body and mind, to return to school(c)、第五段 Unluckily, one day my parents told me that Mrs. Pillar had been in hospital because she suffered a stroke(中风)(a)、 第六段最后She make progress every day and was moved out of ICU(重症监护室) and finally out of hospital.和第七段得知Mrs. Pillar got better with my help.(d)可知,事件顺序为b-c-a-d。故选C。

(2)词义猜测题。根据 I remembered very vividly how she came to my home on Sundays, sat with me at the kitchen table, and threw different coins on the talbe. 可知,我清楚地记得她是怎样在星期天来我家的,和我一起坐在餐桌旁,把不同的硬币扔在桌子上的,可推知vividly意为清楚地。故选B。

(3)推理判断题。根据作者从无法正常生活 到 “I graduated from the University of Texas at the top of my class.可知,作者以优异的成绩从大学毕业,说明Pillar老师的帮助对作者的影响极大。故选D。

(4)推理判断题。根据第三段最后一句She asked me to show her 38 cents, 17 cents, 63 cents. It was challenging, but she also made it fun.可知,作者让皮勒夫人在医院里给他展示

12美分来帮助皮勒夫人,就像皮勒夫人帮助他一样。故选A。

(5)主旨大意题。本文作者讲述初中老师皮勒夫人帮助自己,后来他又帮助皮勒夫人的故事。这个故事告诉人们善良可以创造奇迹的道理,因而Kindness Makes Wonders符合文意。故选D。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

3.(2017·宜宾)阅读理解

B

An old man went to live with his son, his daughter-in-law, and a four-year-old grandson. The old man's hands trembled, his eyesight was very poor, and he couldn't walk steadily(平稳地). The family ate together nightly at the dinner table. But the elderly grandfather's shaky hands and failing sight made eating rather difficult. Rice often dropped on the floor.

The son and the daughter-in-law became angry with the old man, so they put a small table in the corner. There, the grandfather ate alone, while the rest of the family enjoyed dinner at the table. Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl. The four-year-old son watched it all in silence. One evening before supper, the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor. He asked the child sweetly, \"What are you making?\" The boy answered, \"Oh, I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up.\" The four-year-old son smiled and went back to work. The words struck the parents so that they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks(脍颊). Though no word was spoken, both knew what must be done. That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table. (1)Why was the old man's food served in a wooden bowl?

A. Because the wooden bowl was light enough B. Because the old man had broken a few bowls C. Because there was only a wooden bowlleft

D. Because the son and the daughter-in-law became angry with the old man (2)The word \"struck\" in Paragraph 3 refers to______.

A. annoyed B. worried C. scared D. shocked (3)Why did the husband lead the old man back to the family table?

A. Because he realized his mistakes

B. Because the old man didn't drop rice on the floor any more C. Because the old man was served m a wooden bowl D. Because a gentleman led him back to the family table (4)What's the best title of the passage?

A. An old man and his son B. A couple and their son C. A wooden bowl D. A dinner table 【答案】 (1)B (2)D (3)A (4)C

【解析】【分析】本文讲述了一个老人与他的儿子和儿媳以及四岁的孙子一起生活,这个老人身体状况很不好,吃饭时总是将饭掉在地上,儿子和儿媳很生气,就在角落放了一个小桌子让他一个人吃饭,老人吃饭时打碎了一两个碗,于是他们用木碗为他盛饭,老人就用木碗孤单的吃饭.这一切都被孙子看在眼里,一天儿子看见孙子在摆弄一些木块,就问他在干嘛,孙子回答说他在为爸爸和妈妈做木碗,长大后就给他们用木碗.这对夫妇听到这话后双眼湿润了,从此之后又让老人回到餐桌与他们一起吃饭.

⑴ 细节理解.由Since the grandfather had broken a dish or two,his food was served in a wooden bowl可知给老人用木碗的原因是他打碎了一些碗,选B.

⑵ 词义猜测.由so that they were in silence.Then tears started to stream down their cheeks(脍颊).Though no word was spoken,both knew what must be done.That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table可知听了儿子的话后,他们沉默了并做出了行动,又让老人回到了餐桌,说明儿子说的话让他们很震惊,用shocked(感到震惊的)表示同样的意思.A表示生气;B表示担心;C表示害怕.故选D。

⑶ 细节理解.由The words struck the parents so that they were in silence.Then tears started to stream down their cheeks可知儿子的话使他震惊了,并且流下了悔恨的泪水,由此可推测他意识到了自己的错误,把老人请回了餐桌,选A。

⑷ 归纳概括.由his food was served in a wooden bowl和儿子的行为与话语the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor.He asked the child sweetly,\"What are you making?\"The boy answered,\"Oh,I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up.可知此文的主线是木碗,由它来作标题最佳,选C。 【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读理解

Jenny looked at the store window. There was nothing that she wanted more than a Happy Hannah doll. It was $29.95. Unluckily, Jenny didn't even have the 95 cents.

As she crossed the street, she thought about doing her brother's housework, cleaning the floor, washing the dishes all month, but even then she would have only eleven dollars. Suddenly, something small and pink in the snow caught her eyes.

Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. She opened the wallet and found many dollars and a woman's driver's license in it. Jenny put the wallet into her bag quickly. She turned around and walked back.

Jenny's heart beat(跳动) fast as she went into the store. She had long dreamed about this moment, but something didn't feel right. As she got to the Happy Hannah dolls, she pushed away her feelings. She grabbed(抓起) one and walked toward the checkout.

As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny's heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her. She put the doll down and answered the phone.

“Hi, Grandma? I'm going to be a little bit late tonight...Alright...I love you, too.” Jenny left the store and walked all the way to 301 West Street. The woman who answered the door looked sad. “Here, I found this in the snow,” Jenny said.

“Oh, good God! This is the money for the orphanage(孤儿院)! Thank you!”

After doing her brother's housework for three months, Jenny finally got a Happy Hannah doll. She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye. (1)What did Jenny find in the snow?

A. A bag. B. A wallet. C. A doll. D. A mobile phone. (2)How did Jenny feel when she thought of her grandma?

A. Moved. B. Surprised. C. Nervous. D. Warm. (3)Why did Jenny go to 301 West Street?

A. To find a toy store. B. To visit the orphanage. C. To return the money. D. To look after the woman. (4)What did Jenny do to get the doll?

A. She did her brother's housework for three months. B. She asked her grandma to buy it for her. C. She took some money from the woman. D. She cleaned the floor in the store for all month. (5)What do we know from the story?

A. The girl is kind and never does wrong. B. The girl's grandma has a great influence on her. C. The woman is mean and never helps others. D. The girl didn't have a Happy Hannah doll in the end. 【答案】 (1)B (2)D (3)C

(4)A (5)B

【解析】【分析】本文叙述了有一次詹妮在雪地里捡起了一个钱包,她本想去拿着这钱去买一个自己喜欢的洋娃娃,可是当她想付钱的时候,她接到了祖母的电话,她想起来祖母,于是就放弃了用捡来的钱来买东西的想法,把钱包物归原主了,决定通过给她的弟弟做三个月的作业,最后得到了自己想要的洋娃娃。

(1)细节理解题。根据Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. 可知,詹妮在雪地里捡起的是钱包。故选B。(2)细节理解题。根据As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny's heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.可知,詹妮当想起她的祖母的时候,她感觉很温暖。故选D。

(3)细节理解题。根据Jenny left the store and walked all the way to 301 West Street. The woman who answered the door looked sad.“Here, I found this in the snow,” Jenny said.可知,詹妮去301西街是去还钱包。故选C。

(4)细节理解题。根据After doing her brother's housework for three months, Jenny finally got a Happy Hannah doll.可知,詹妮通过给她的弟弟做了三个月的作业,最后得到了自己想要的洋娃娃。故选A。

(5)推理判断题。根据Jenny's heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye.可知,詹妮特别尊重自己的祖母,看重祖母的看法。可推知她的祖母对她影响很大。故选。

【点评】推理判断题是每年中考的必考题型之一,也是英语阅读理解中难度较大的题型,属于深层理解题。它要求学生对文章中的内容及作者的思路做出合理的判断和推理,也就是要运用逻辑推理能力推论出蕴含在文章中却没有明说的事实及暗示的含义,即英语中所说的“read between the lines”。因此,学生应在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理,在已知和未知信息之间搭起桥梁,透过字里行间,体会“弦外之音”,从而揭示文章的深层涵义。

5.阅读理解 The secret of happiness

An old man walked slowly with a cane(手杖)into the restaurant .His old jacket, worn-out shoes and warm personality made him stand out from the usual crowd.

A young waitress watched him move toward a table by the window. She ran over to him, and said: “Here, sir……let me help you with that chair.”

Without saying a word, he smiled and nodded(点头)a thank you. She pulled the chair away

from the table and helped him sit. Then she put his came against the table. “Thank you, miss.”he said, kindly. “You're welcome, sir.”she said.

After he had finished his breakfast, the waitress brought him the change(零钱)from his bill. He left it on the table. She helped him up and walked with him to the front door.

When she went to clean his table, she found a business card under his plate and note on a napkin(纸巾). Under the napkin was a 100-dollar bill.

The note on the napkin read: “Dear miss, I respect you very much and I can see you respect yourself, too. It shows by the way you treat others. (3)You have found the secret of happiness. Your kindness will shine through to all those who meet you.”

The man she had waited on was the owner of the restaurant where she worked. This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person. By Steve Brunkhorst

(1)The old man left﹩100 under the napkin because he A. had a habit of giving tips to waitresses B. thought the meal was delicious

C. wanted to thank the waitress for her good attitude D. learned the secret of happiness from the waitress

(2)What do we know about the waitress and the old man? A. The waitress knew who the old man was from the note. B. The waitress knew the old man before she served him. C. The old man wanted to have the waitress as his secretary. D. It was the first time that the waitress had ever seen her boss.

(3)We can tell from the story that the old man went to the restaurant to . A. have a good meal B. enjoy good service

C. see the restaurant for himself D. show his love for common people 【答案】(1)C (2)D (3)C

【解析】【分析】本文叙述了一位餐馆的女服务员态度友好的为每一个客人服务从而获得幸福的故事。有一天,一位穿着破旧的老人,拄着拐杖来餐馆吃早餐,这个女服务员,热情的为他服务,老人非常尊重她的服务态度,留给她100美元的小费,并且告诉她已经找到了生活的幸福。(1)C推理判断题。第二段的help you with that chair和 第三段的helped him sit可知这个女服务员帮助了他,所以此处老人留下100美元应是感谢这个女服务员的。故选C。(2)D推理判断题。根据最后一段的This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person.可知这是她或任何其他的工人第一次见过老板本人。故选D。(3)C推理判断题。根据最后一段的This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person.可知老板以前并没有亲自管理自己的餐馆,所以他这次来餐馆是为了亲自看看。故选C。

6.阅读理解

Jenny wanted to encourage students to read more famous books, so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper.

The Little Prince (《小王子》) is a famous work written by French writer Antoine de Saint-Exupéry. In the book, the little prince leaves his own planet to explore the universe(宇宙). In his journey, he finds that the adult world is really strange and boring. Finally, he goes back to his planet which is full of love. The book is really popular throughout the world.

Charlotte's Web (《夏洛特的网》) is a famous children's novel written by American author E. B. White. The novel tells the story of a pig named Wilbur and his friendship with a spider named Charlotte on a farm. When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the farmer, Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him. Wilbur becomes famous in the village and he is safe in the end. When it came out in 1952, the book was welcomed by both adults and children. And it is still very popular today.

The Miraculous Journey of Edward Tulane (《爱德华的奇妙之旅》) is a 2006 novel written by Kate DiCamillo. The book is about an unusual journey of a china rabbit named Edward Tulane. He travels from one place to another, meeting many people. During his journey, he learns to love and finally finds love again. This book is popular nowadays and was mentioned many times in the famous South Korean TV series My love from the Star (《来自星星的你》). The warm and sweet story will surely make you understand more about love.

(1)Jenny introduced some interesting children's story books to . A. encourage students to read more B. encourage students to write more C. show off the books she has read D. make money by selling books (2)The underlined word \"praise\" properly means \" \" in Chinese. A. 欺骗 B. 批评 C. 赞扬 D. 攻击 (3)Which statement is TRUE according to the passage? A. The three books mentioned in the passage are popular today. B. The writers of the three books are all Americans.

C. When Charlotte's Web came out, it was only popular with adults. D. My Love from the Star is a famous Chinese TV series. 【答案】 (1)A (2)C (3)A

【解析】【分析】文章大意:珍妮为鼓励学生阅读更多书籍,决定在校报上介绍一些世界名著,其中包括《小王子》、《夏洛特的网》和《爱德华的奇妙之旅》。老师在简介中分别介绍了三本小说的作者、故事大意和它们的流行(受欢迎)程度。

(1)细节理解题。根据文中的\"Jenny wanted to encourage students to read more famous books,so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper\"可知,珍妮想鼓励学生阅读名著,于是决定在校报上刊登一些名著的简介。由此可知珍妮向学生介绍儿童读物的目的是鼓励学生多读书。故选A。

(2)词义猜测题。根据文中的\"When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the

farmer,Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him\"可知,当威尔伯面临被杀的危险时,夏洛特在自己的网上写信称赞威尔伯,并拯救了他,故知praise的意思是\"赞扬\"。故选C。

(3)细节判断题。根据整篇文章内容及其第二段句子The book is really popular throughout the world. 这本书在世界各地很受欢迎.和第三段句子 it is still very popular today. 今天仍然是非常受欢迎的。和第四段句子This book is popular nowadays. 这本书现在很流行。可知这篇文章中提到的三本书今天仍很受欢迎,故选A。

【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

7.阅读理解

In the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well-known hero of the state. One day, Shang Yang put a thin wooden stick near the south gate of the capital of Qin. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all the people thought Shang was joking. Then he added 40moregold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later. Wang Xizhi was one of the most famous calligraphers(书法家) during the Eastern Jin Dynasty of China. When he was very young, he practiced his art every day and never stopped. One day, Wang Xizhi wrote in wood for an engraver(雕刻师) to cut. Then the engraver found the ink had penetrated (渗透) one centimeter into the wood. Now \"Ru Mu San Fen\" is often used to describe sharp ideas or useful views. (1)Where did Mao Sui come from according to this passage? A. The State of Qin. B. The State of Zhao. C. The State of Chu. (2)Why did the people of Qin follow Shang Yangs new laws? A. They believed in Shang Yang. B. They were afraid of Shang Yang. C. Shang Yang gave them gold pieces.

(3)What is \"Ru Mu San Fen\" often used to describe now? A. A man of his word. B. Sharp ideas or useful views. C. A well—known hero of the state. 【答案】 (1)B (2)A (3)B

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍三则成语故事。

(1)细节理解题。由表格一 In the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. 可知毛遂是战国时代赵国人,故选B。

(2)细节理解题。由表格二 After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later. 可知秦国人相信商鞅,才会服从商的新法。故选A。

(3)细节理解题。由Now \"Ru Mu San Fen\" is often used to describe sharp ideas or useful views. 可知现在入木三分被用于说明尖锐的想法或有用的观点。故选B。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

8.阅读理解

My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my family. My mum would never let me get away when there was something to be done. I learnt the importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically

everything I needed to know to live on my own. My dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other people's needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict(矛盾). I'm 22now, and I'll get married next year. I learn things from my parents' marriage by examples. For example, I've never seen my parents really fight. They had disagreements, but they were always in control and never let anger get the best of them. I think that's great, and I'm going to work towards that in my marriage.

I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family. (1)Who taught the writer to do some housework?

A. The mother. B. The father. C. The sisters. D. The brothers. (2)When will the writer have a new family?

A. At the age of 22. B. At the age of 24. C. At the age of 23. D. At the age of 21. (3)Which of the following is NOT true? A. The writer's family influence the writer a lot. B. The writer learns to save money. C. The writer is a girl in the family.

D. The writer's parents never fight with each other.

(4)How will the writer's new family be according to the passage? A. It will be a large family. B. It will be a great family.

C. The family members will be different. D. The family members will never get angry. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B

【解析】【分析】本文介绍了作者的家庭对作者有很大的影响。

(1)推理题。根据 My mum taught me how to cook, how to clean, and basically everything I needed to know to live on my own. 我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以及基本上我需要知道的生活所需的一切可知, 作者的妈妈教他做家务 , 故选A。 (2)推理题。根据 I'm 22now, and I'll get married next year 可知, 作者23岁时会有一个新家庭 , 故选C。

(3)推理题。根据 My dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect, 我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊重妇女和女孩可知作者是男孩,作者是家里的一个女孩是错的 ,故选C。

(4)细节题。根据 I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family. 我有一个大家庭。我很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭可知, 作者的新家庭会是一个伟大的家庭 故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

9.阅读理解

Dear friend, do you know the boy in the picture? He is Wang Yuan, a member of the Chinese boy band, TFBOYS. Do you want to know more about him? Follow me, please.

Wang Yuan was born November 8th, 2000 in Chongqing. His English name is Roy. He is good at singing, dancing and playing the piano. He can also write songs alone. He and two other boys formed the boy band TFBOYS in 2013. They are very popular with the young girls and boys in China now.

In January, 2017,Wang Yuan made a speech on good quality education (优质教育) in English at the United Nations in front of 500 people from, around the world. It's great. As for middle school students, we should learn from Wang Yuan, and put our hearts into what we are doing to make a difference in our daily lives.

(1)Wang Yuan was born ______________. A. on November 18th, 2013 B. on November 18th, 2001 C. on November 8th, 2000 D. on November 8th, 2013

(2)Wang Yuan's English name is ______________.

A. Jay B. Roy C. Lay D. Kay (3)Wang Yuan is a talented boy, he can ______________, sing and play the piano. A. play the drums B. drive C. paint D. dance (4)Wang Yuan made a speech in ______________ in 2017.

A. Chongqing B. Beijing C. Shanghai D. the United Nations (5)What can you learn from the passage? A. Working hard can make a difference. B. Being a star can make a lot of money. C. Wang Yuan sings well but can't write songs. D. Four people are in the band. 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)D (5)A

【解析】【分析】主要讲了TFBOYS组合中的王源。

(1)细节题。根据Wang Yuan was born November 8th, 2000 in Chongqing.可知王源出生在2000年11月8日,故选C。

(2)细节题。根据His English name is Roy.可知英语名字是Roy,故选B。

(3)细节题。根据He is good at singing, dancing and playing the piano.可知他擅长唱歌、跳舞和弹钢琴,故选D。

(4)细节题。根据In January, 2017,Wang Yuan made a speech on good quality education (优质教育) in English at the United Nations in front of 500 people from, around the world.可知他在2017年在联合国家演讲,故选D。

(5)细节题。根据we should learn from Wang Yuan, and put our hearts into what we are doing to make a difference in our daily lives.可知我们应该向王源学习,全心全意投入我们正在做的事情,并且在我们的日常生活中起作用,即努力工作会产生作用,故选A。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

10.阅读理解

Want to enjoy some extreme sports(极限运动)? Here are a small number of the extreme sport clubs across universities in the UK.

Octopush(水中曲棍球) Oxford, York. Aberdeen and Warwick are only some of the universities that offer this rather unusual sport. Anyone who is able to swim can play. It is played by two teams of six players. Skiing and snowboarding Nearly every university in the UK has a skiing and snowboarding club. For example, Brumski 8. Board Club of Birmingham University has run for 30 years and has about 500 members. They hold Christmas and Easter ski trips every year and take Everyone wears a mask and carries a small wooden stick. part in competitions. Skateboarding Warwick University is home to the Longboarding Club. A longboard is two or three feet longer than a usual skateboard and has a wider wheel base. Instead of offering club T-shirts, the Longboarding Club lets members have their personal socks. BASE jumping The University of Lincoln offers BASE jumping. In BASE jumping, players jump from fixed objects and use a parachute(降落伞) to break their fall. They go on weekly trips to Skydive Hibaldstow. (1)If a student wants to take part in Octopush, he or she should be able to _________________.

A. ski B. swim C. skate D. skydive

(2)How many members are there in Brumski &. Board Club?

A. About 30. B. About 300. C. About 50. D. About 500. (3)A usual skateboard is _________________than a longboard.

A. shorter B. longer C. wider D. bigger (4)Which university offers BASE jumping?

A. Oxford. B. York. C. Lincoln. D. Warwick. (5)According to the passage, which of the following is the most common sport in UK universities?

A. Octopush. B. Snowboarding. C. Skateboarding. D. BASE jumping. 【答案】 (1)B (2)D (3)A (4)C (5)B

【解析】【分析】本文介绍了英国各大学的少数极限运动俱乐部。

(1)细节题。根据水中曲棍球的介绍 Anyone who is able to swim can play可知如果一个学生想参加水中曲棍球,他或她应该会游泳,故选B。

(2)细节题。根据 Brumski 8. Board Club of Birmingham University has run for 30 years and has about 500 members 布鲁姆斯基8和伯明翰大学董事会俱乐部已经运作了30年,可知大约有500名成员,故选D。

(3)推理题。根据 A longboard is two or three feet longer than a usual skateboard 长板比普通滑板长两到三英尺 可知普通的滑板比长板短,故选A。

(4)细节题。根据 The University of Lincoln offers BASE jumping 可知 Lincoln 提供基础跳跃,故选C。

(5)推理题。根据 They hold Christmas and Easter ski trips every year and take part in competitions 他们每年都举行圣诞节和复活节滑雪旅行,并参加比赛 可知滑雪板运动是英国大学最常见的运动 , 故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容