学校________ 班级________ 姓名________ 成绩________
(满分120分,考试用时120分钟)
第一部分 听力省略
第二部分 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面各题,从题中所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
( )1.You can see the ______ in our faces when we talk about the great achievements in the past 70 years.
A. doubt B. pride C. regret D. ability
( )2.Last month the students in Changjiang Road Primary School held the “Ten Years of Growth Ceremony” to
celebrate _______ 10th birthday together.
A. they B. their C. them D. theirs
( )3.One of his daughters became ______ English teacher last August. A. a B. an C. the D. /
( )4.We haven’t got _______ meat for dinner. Let’s buy ______ chicken. A. some; some B. some; any C. any; any D. any; some ( )5.A mobile phone with 5G can send videos much ______ than the one with 4G. A. fast B. faster C. fastest D. the fastest
( )6.I’m sure you’ll achieve it in the end ______ you keep on doing something. A. so that B. as long as C. unless D. while ( )7.The Dragon Boat Festival this year will come ______ four days. A. after B. for C. during D. in
( )8.We need to form the habit of ______ the whole test paper first as soon as we get it. A. looking for B. looking over C. looking up D. looking through ( )9.Be confident, everyone. We _______ finish the difficult task on time without other’s help. A. can B. need C. must D. should
( )10.The noise comes from the boys. They ______ a party.
第 1 页
A. hold B. are holding C. will hold D. have hold ( )11.There’s a little meat in the fridge. I ______ some in the supermarket. A. buy B. bought C. will buy D. have bought
( )12.A lot of young trees _______ around Daming Lake last month and now it becomes more beautiful. A. are planted B. were planted C. planted D. have planted ( )13.It was raining. My mother asked me _______ a raincoat. A. take B. takes C. to take D. taking ( )14.--Did you notice _______ in her office ? --Yes, she was going over our writing.
A. what was Miss Lin doing B. what Miss Lin was doing C. what does Miss Lin do D. what Miss Lin does
( )15.—My parents will take me to Shanghai Disneyland this summer holiday. --_________ .
A. Good luck to you B. It’s a good idea C. Best wishes to you D. Have a good time 第三部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
Right after lunch, Mother found she had got a cold. She did need a rest in bed. But first she had a few things to do. Prepare the meat for __1___. Leave a note for the cleaners…
At last, she fell into bed, soon asleep…
Then the door banged砰的一声) open as the ____2___ came home from school. \"Mom! Mom! Where are you? \"\"Didn't you even get up yet?” “What about dinner?”
“I'm sick. And I can't do anything. I'll have to leave all to ____3____. Cook the potatoes. Take care of the baby. Put plates spoons and forks on the table.”
“ Wonderful!”“ No problem!” The children ran off ____4____. Mother was left in her quiet room. She felt terrible! But everyone else seemed great. In fact, there seemed to be a party going on with loud laughs ____5____ the children.
There was a sudden crash(破碎声). Then a voice shouted, “Get the baby out of the way ___6____ he cuts himself! Don't break Mom' s rest!”
第 2 页
Another crash came! The younger girl rushed in with the news. \"They ____7____ your plate and the dog ate all your dinner.”
The girl ran off. There was more noise until, finally, the children appeared, ____8____. They were proud of what they brought. There was a glass of water, three beans, a cold boiled potato and a small piece of burned meat.
Suddenly, Mother felt ____9____. As the children watched carefully, she ate her cold dinner. \"Everything ___10____ so good,” Mom smiled. \"Thank you, my kids. I feel better now.” 16.A. tea B breakfast C lunch D dinner 17.A father B cleaners C children D dog 18.A. you B. me C. her D. him 19.A excitedly B sadly C quietly D angrily 20.A in B with C from D under 21.A. after B before C when D. until 22.A. made B dropped C sold D changed 23.A. crying B smiling C cooking D sleeping 24. A tired B. afraid C weak D great 25.A tastes B. looks C smells D sounds 第四部分 阅读理解(共12小题;每小题2分,满分24分)
请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
A
School Activity: the “Exercise Month” A number of important school activities are coming up, and the biggest one is the “Exercise Month”. What is our aim(目的)? The “Exercise Month” is s organized the Youth Sports Club. The main aim of this activity is to improve our school members’ knowledge about the importance of exercise. What are our activities? The “Exercise Month” will take place from 15 December to 15 January. During this month, a lot of activities will be held to show the importance of exercise. Writing competition The topic of the writing competition is “Exercise and Me”. The length of the writing is 500 words for this competition. 第 3 页
Talk The talk will be given on 18 December. The speaker will be Dr Chiu from St Stephen’s Hospital. He will then answer our members’ questions about exercise. Exhibition The exhibition will be held from 19 December to 3 January in our school hall. The history of different kinds of exercise, and the winning and excellent writings from the competition will be on show. After-school Exercise classes The after-school exercise classes will run from 18 December to 14 January. In these classes, experienced coaches from the local exercise clubs will train our school members after school. They will also help our school members to make practical exercise plans. 26. What is the passage mainly about? A. The aim of the school activities B. The different kinds of school classes C. The introduction about Exercise Month. D. The school members' Youth Sports Club 27. What is the topic of the writing competition? A. Exercise and Me. B. A School Activity. C Practical Exercise Plans. D. After-school Classes.
28. When will the after-school exercise classes start? A. On 15 December B On 18 December C. On 14 January. D. On 15 January
B
What does it take to graduate from university? Some papers or high scores in exams? Well, these are not enough if you are a student at Tsinghua University.
According to a new rule of the university, students must prove( 证明) themselves in the swimming pool. They need to pass a swimming test of at least 50 meters, and those who fail the test will be required to take a swimming course throughout their school years. By the time they graduate, they will have known how to swim; otherwise they can't graduate with their bachelor's degrees(学士学位).
第 4 页
The news made waves in Chinese social media(媒体). Some people praised the university for requiring a necessary skill that can save lives, and they also believed that the rule would help improve students' health. However, others questioned if it was fair to expect those who come from inland cities((内陆城市)to be able to swim.
In fact, this is not a new rule. Tsinghua University first made swimming a requirement in 1919 but later gave it up because the number of students became too large and there were not enough swimming pools in the school for them to learn swimming.
Anyway, it is still good news that Chinese students' health has become more and more valued. Why not just take this chance to learn one more life-saving ability?
29. According to the passage, what does it take for a student to graduate from Tsinghua University? A. Some papers B. High scores in exams C. Passing a swimming test. D. All of the above.
30. The underlined phrase \"made waves\" in paragraph 3 most probably means _______. A caused a heated discussion B spread widely C. made a requirement D. proved the rule 31. Why did Tsinghua University once give up the rule? (1) Because many students failed the swimming test. (2) Because some people disagreed with the rule. (3) Because there were too many students. (4) Because there were not enough swimming pools A.①② B.②③ C.③④ D.①④
C
Recently, a junior high school sent several students back home because they broke the school uniform(校
服) rules. Should students wear school uniforms? The Young World magazine held a discussion on this topic(话题).
Kennedy: The school uniform is very important, because it always reminds me that I am supposed to go out of my way to study hard. It also helps prevent school bullying ( 欺凌). If everyone wears the same clothes, it is impossible to laugh at other people's clothing.
Manson: The uniform has to be earned(获得) through efforts. Students should start school with no uniforms. As they make progress at school, they start wearing it. I always think children need to be proud of their school. The
第 5 页
uniform is important for that. So, make students earn it! If they don’t perform well, they should not be allowed to get one.
Moorhead: In my opinion, kids don't have to wear uniforms. There should be more choices open to kids in education. They ought to develop their own independence and just be themselves. Their personalities would be expressed through their own clothes at school. And different dress could be one way of showing their understanding of beauty. Besides, they make the school lively and colorful.
Patrick: I can see the advantages of wearing school uniforms. They play a very important role in managing schools.
However, a school should not depend heavily on uniforms to improve students' behaviors. Teaching them how to express themselves with confidence(信心) is more important.
32. What does the writer mean to do in paragraph 1?
A. Present an opinion on a subject. B. Introduce a topic for discussion. C Provide a way to solve problems D. Express the writer’s opinions 33. What is Kennedy in the second paragraph?
A. A student. B A teacher C. A parent D. A officer 34. We can learn from the text that _______. A Kennedy can't stand school uniforms B Moorhead is against school uniform rules C the writer holds the same opinion as Patrick's D Patrick has prejudice against school uniforms.
D
I'm writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder what I do to remember my mom on Mother's Day. Well, I certainly call her to say “Happy Mother's Day\" and promise that I will visit home soon.
I still remember the first time I forgot Mother's Day. When I finally figured it out, I asked, \"Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us?”
My mom explained, in that way that only moms seem to be able to explain, \"Because every day is Children's Day!”
I knew that I had messed up. I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the
第 6 页
food she had made, the toys she had bought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything. After that day, for 3 days, I was looking forward to the next Mother's Day.
That was the first year I forgot Mother's Day. It was also the last year I forgot.
Are you struggling to consider what to do for your mom on Mother's Day? Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is--DON'T FORGET!
35. How does the writer celebrate Mother's Day this year? A. He calls his mom. B. He sends his mom a card C. He visits home to see his mom. D. He send flowers to his mom.
36. What might be the underlined phrase “figure…out” mean? A. 弄清楚 B. 预料到 C. 归纳出 D.计算 37. Which is the best tittle for the passage? A. An Interesting Talk B. An Important Day C. An Expensive Gift D. A Good Gift 第五部分 词汇检测(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据下列句子及所给汉语注释或通过上下文,写出空缺处各单词的正确形式.每空只 写一词.
43. All the libraries in the city can be _______(开放)to the public every weekend.
44. Look, our school hall is ______(南)of the teaching building. It looks modern, doesn't it? 45. This knife is as _______(锋利)as that one.
46. Hurry up! It's still two _______ (小时)walk from here to the top of the mountain. 47._______(幸好),my roommate woke me up in time. 48. After ________ (呼吸)deeply, the boy dived into the river.
49. It's ________ (真的)that Bin Laden has been killed by the USA soldiers. 50. his car has _______ down. So he has to go to work by taxi today.
51. Usually a woman doesn't like to be asked how much she _______ ,because it is a secret.
第 7 页
52. The boy couldn't get away from _______ because of his grandmother's death. 第六部分 句子翻译(共5小题;每小题3分,满分15分) 将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上. 53.我们认为打断别人说话是不礼貌的.
54.所有的水果沙拉被他吃光了.
55.我们应该帮助残疾人而不是仅仅同情他们.
56.我怀疑是否值得和他谈一谈.
57.自从她去了国外,你们彼此还保持联系吗?
第七部分 阅续表达(共3小题;58题1分,59题2分,60题3分,满分6分) 请认真阅读短文并用英语回答问题,将答案写在横线上.
This is such a heart-warming piece of news in the cold winter. Some days ago, the temperature was
only-6°C in Kaifeng, Henan. Mr. Zhang ordered 50 cups of warm porridge(粥) through Meituan App and noted \"Please give the porridge to those sanitation(环卫) workers who are clearing snow on the road nearby and those delivery men(送货员) who are delivering food.” When the porridge shop owner received the order, he was moved by the note and provided 60 cups.
The story didn’t end here. As soon as the food delivery man got the big order, he shared it with his workmates so that they could also get paid. Finally, Meituan returned the money to the porridge buyer, Mr. Zhang. Although he had to raise his newly-born baby and pay for his house every month, Mr. Zhang said he would surely continue delivering love.
The kind help also encouraged many other citizens in Kaifeng. This summer, volunteers are sending cool drinks every day. Similar stories have happened in many other places in China. Outdoor workers in different cities are able to enjoy free and caring help. Lots of \"Love posts\" are providing “coolness” in hot summer and \"warmth\" in cold winter. In fact, we get love and give love every day. Love delivery makes our life better and more beautiful.
58. How did Mr. Zhang order the warm porridge?
第 8 页
————————————————————————— . 59. How many cups of porridge did the shop owner provide?
______________________________________________________________. 60. Do we get love and give love every day? Why or why not?
______________________________________________________________. 第八部分 书面表达(共1题;满分20分)
Tony是你的一个美国朋友,他在给你的一封电子邮件中说他被邀请到一个中国家庭做客.这是他初次到中国,不太懂中国的餐桌礼仪,向你咨询.你要给他提出什么建议呢?请你以李明的名义给他写一封电子邮件. 写作要求:
1.词数90左右(短文的开头和结尾已经给出,不计入总词数); 2.根据要点提示,可以适当发挥; 3.短文中不得出现真实的姓名及校名. Dear Tony,
The custom in our country is very different from
yours._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, Liming
第 9 页
答案与解析
(满分120分,考试用时120分钟)
第一部分 听力省略
第二部分 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面各题,从题中所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
( )1.You can see the ______ in our faces when we talk about the great achievements in the past 70 years.
A. doubt B. pride C. regret D. ability
【答案】B
【解析】考查名词辨析.句意是:当谈到在过去的70年里我们取得的成就你可以看到我们脸上的自豪. ( )2.Last month the students in Changjiang Road Primary School held the “Ten Years of Growth Ceremony” to
celebrate _______ 10th birthday together.
A. they B. their C. them D. theirs 【答案】B
【解析】考查代词.句意是:长江路小学的学生们在上个月举行了“十岁成长礼”,共同庆祝他们的十岁生
日.主语the students提示用形容词性物主代词their修饰10th birthday.
( )3.One of his daughters became ______ English teacher last August. A. a B. an C. the D. / 【答案】B
【解析】考查冠词.句意是:去年八月,他的一个女儿成为一名英语教师.此处冠词表示数量“一”的含义,
因此不用定冠词;English的发音以元音开头,故答案是B
( )4.We haven’t got _______ meat for dinner. Let’s buy ______ chicken. A. some; some B. some; any C. any; any D. any; some 【答案】D
【解析】考查形容词.Some 一般用于肯定句或希望得到肯定回答的疑问句中;any用于否定句和疑问句中.
本题第一个空是否定句,第二个空是肯定句,故选D
( )5.A mobile phone with 5G can send videos much ______ than the one with 4G. A. fast B. faster C. fastest D. the fastest
第10 页
【答案】B
【解析】考查副词.句意是:一个5G手机可以比一个4G手机更快地发送视频.由句意和句中的than可知用
副词的比较级,故选B
( )6.I’m sure you’ll achieve it in the end ______ you keep on doing something. A. so that B. as long as C. unless D. while 【答案】B
【解析】考查连词.由句意可知,空后面的 “you keep on doing something”是 “you’ll achieve it in the end”的条
件.So that“以便”;as long as“只要”;unless“除非”,故选B
( )7.The Dragon Boat Festival this year will come ______ four days. A. after B. for C. during D. in 【答案】D
【解析】考查介词.句意是:今年的端午节将在四天后到来.句子的时态是一般将来时,in+一段时间作一般
将来时的时间状语,意为“在某段时间之后”故选D
( )8.We need to form the habit of ______ the whole test paper first as soon as we get it. A. looking for B. looking over C. looking up D. looking through 【答案】D
【解析】考查动词短语.句意是:我们需要养成一拿到试卷就整体浏览一遍的习惯.A. look for寻找;B look
over 调查; C. look up 查阅(书籍,字典),向上看;D. look through 浏览
( )9.Be confident, everyone. We _______ finish the difficult task on time without other’s help. A. can B. need C. must D. should 【答案】A
【解析】考查情态动词.句意是:大家自信点.没有别人的帮助,我们可以按时完成这项艰巨的任务.根据语
境可知,空格处表示能力,故选A
( )10.The noise comes from the boys. They ______ a party.
A. hold B. are holding C. will hold D. have hold 【答案】B
【解析】考查动词时态.句意是:那些噪音来自男孩们.他们正在举行一场派对.根据语境可知,表示现在正
在进行的动作,故选B
( )11.There’s a little meat in the fridge. I ______ some in the supermarket.
第11 页
A. buy B. bought C. will buy D. have bought 【答案】C
【解析】考查动词时态.句意是:冰箱里没有肉了.我将要去超市买一些.根据语境可知,表示将来的动作,故
选C
( )12.A lot of young trees _______ around Daming Lake last month and now it becomes more beautiful. A. are planted B. were planted C. planted D. have planted 【答案】B
【解析】考查被动语态.句意是:上个月大明湖周围种了许多小树,现在它变得更加美丽了.根据语境可知,
用过去时被动语态,故选B
( )13.It was raining. My mother asked me _______ a raincoat. A. take B. takes C. to take D. taking 【答案】C
【解析】考查非谓语动词.句意是:天正在下雨,我妈妈让我带着雨衣.根据固定搭配ask sb.to do sth,不定式
作宾语补足语.故选C
( )14.--Did you notice _______ in her office ? --Yes, she was going over our writing.
A. what was Miss Lin doing B. what Miss Lin was doing C. what does Miss Lin do D. what Miss Lin does 【答案】B
【解析】考查宾语从句.句意是:-你注意到在她办公室里做什么吗?-是的,她在批改我们得作文.根
据宾语从句得语序可以排除A,C选项,又由于回答用的进行时态而且是过去时,故选B
( )15.—My parents will take me to Shanghai Disneyland this summer holiday. --_________ .
A. Good luck to you B. It’s a good idea C. Best wishes to you D. Have a good time 【答案】D
【解析】考查情景交际.句意是:这个暑假我得父母将带我去上海迪斯尼.根据语境可知,对方希望你玩得愉
快,故选D
第三部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
第12 页
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
Right after lunch, Mother found she had got a cold. She did need a rest in bed. But first she had a few things to do. Prepare the meat for __1___. Leave a note for the cleaners…
At last, she fell into bed, soon asleep…
Then the door banged砰的一声) open as the ____2___ came home from school. \"Mom! Mom! Where are you? \"\"Didn't you even get up yet?” “What about dinner?”
“I'm sick. And I can't do anything. I'll have to leave all to ____3____. Cook the potatoes. Take care of the baby. Put plates spoons and forks on the table.”
“ Wonderful!”“ No problem!” The children ran off ____4____. Mother was left in her quiet room. She felt terrible! But everyone else seemed great. In fact, there seemed to be a party going on with loud laughs ____5____ the children.
There was a sudden crash(破碎声). Then a voice shouted, “Get the baby out of the way ___6____ he cuts himself! Don't break Mom' s rest!”
Another crash came! The younger girl rushed in with the news. \"They ____7____ your plate and the dog ate all your dinner.”
The girl ran off. There was more noise until, finally, the children appeared, ____8____. They were proud of what they brought. There was a glass of water, three beans, a cold boiled potato and a small piece of burned meat.
Suddenly, Mother felt ____9____. As the children watched carefully, she ate her cold dinner. \"Everything ___10____ so good,” Mom smiled. \"Thank you, my kids. I feel better now.” 16.A. tea B breakfast C lunch D dinner 17.A father B cleaners C children D dog 18.A. you B. me C. her D. him 19.A excitedly B sadly C quietly D angrily 20.A in B with C from D under 21.A. after B before C when D. until 22.A. made B dropped C sold D changed 23.A. crying B smiling C cooking D sleeping 24. A tired B. afraid C weak D great 25.A tastes B. looks C smells D sounds
第13 页
【答案】16.D 17.C 18.A 19.A 20.C 21.B 22.B 23.B 24.D 25.A
【解析】本文是一篇记叙文.母亲由于身体不适,把做晚饭和照顾宝宝的任务留给孩子们.虽然孩子们在做饭过程中手忙脚乱,他们打碎了盘子,让狗叼走了食物.但是当孩子们把一杯水,三根豆角,一块冷煮土豆和一块烤糊的肉送到母亲面前时,她还是感觉很棒.
16.D 由第一句中的“Right after lunch”和第三段最后一句“What about dinner?”可知,此处指为晚饭准备肉. 17.C 由空格后面“came home from school”可知,此处指的是孩子们. 18.A 分析语境可知,这句话是母亲对孩子们说的.因此空格处填代词you.
19.A 根据上文“Wonderful””No problem!” 和下文 “But everyone else seemed great.” 可知孩子们兴奋地跑开了.
20.C 分析语境可知,此处指来自孩子们地笑声. 21.B 此处指在宝宝割伤自己之前把他抱走.
22.B 联系上文“Another crash camel!”可知,此处指他们把盘子掉在地上了.
23.B 由后一句“They were proud of what they brought.”可知,此处指孩子们笑着出现了. 24.D 联系下文母亲地表现和说的话可知,此处指母亲感觉很棒. 25.A 联系前一句中地ate可知,此处指一切尝起来都很好. 第四部分 阅读理解(共12小题;每小题2分,满分24分)
请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项.
A
School Activity: the “Exercise Month” A number of important school activities are coming up, and the biggest one is the “Exercise Month”. What is our aim(目的)? The “Exercise Month” is s organized the Youth Sports Club. The main aim of this activity is to improve our school members’ knowledge about the importance of exercise. What are our activities? The “Exercise Month” will take place from 15 December to 15 January. During this month, a lot of activities will be held to show the importance of exercise. Writing competition The topic of the writing competition is “Exercise and Me”. The length of the writing is 500 words for this competition. Talk The talk will be given on 18 December. The speaker will be Dr Chiu from St Stephen’s Hospital. 第14 页
He will then answer our members’ questions about exercise. Exhibition The exhibition will be held from 19 December to 3 January in our school hall. The history of different kinds of exercise, and the winning and excellent writings from the competition will be on show. After-school Exercise classes The after-school exercise classes will run from 18 December to 14 January. In these classes, experienced coaches from the local exercise clubs will train our school members after school. They will also help our school members to make practical exercise plans. 26. What is the passage mainly about? A. The aim of the school activities B. The different kinds of school classes C. The introduction about Exercise Month. D. The school members' Youth Sports Club 27. What is the topic of the writing competition? A. Exercise and Me. B. A School Activity. C Practical Exercise Plans. D. After-school Classes.
28. When will the after-school exercise classes start? A. On 15 December B On 18 December C. On 14 January. D. On 15 January 【答案】C A B
【解析】本文是一篇应用文.文中主要介绍了学校运动月的活动目的和内容. 26. C 主旨大意题.阅读短文可知,本文主要是对学校运动月的介绍
27. A 细节理解题.根据Writing Competition中的“The topic of the writing competition is “Exercise and Me”.”可知,写作比赛的主题是:运动与我
28. B 细节理解题.根据After-school Exercise Classes中的the January.可知,课外活动课从12月18日到1月14日.因此开始的时间是12月18日.
B
What does it take to graduate from university? Some papers or high scores in exams? Well, these are not
第15 页
enough if you are a student at Tsinghua University.
According to a new rule of the university, students must prove( 证明) themselves in the swimming pool. They need to pass a swimming test of at least 50 meters, and those who fail the test will be required to take a swimming course throughout their school years. By the time they graduate, they will have known how to swim; otherwise they can't graduate with their bachelor's degrees(学士学位).
The news made waves in Chinese social media(媒体). Some people praised the university for requiring a necessary skill that can save lives, and they also believed that the rule would help improve students' health. However, others questioned if it was fair to expect those who come from inland cities((内陆城市)to be able to swim.
In fact, this is not a new rule. Tsinghua University first made swimming a requirement in 1919 but later gave it up because the number of students became too large and there were not enough swimming pools in the school for them to learn swimming.
Anyway, it is still good news that Chinese students' health has become more and more valued. Why not just take this chance to learn one more life-saving ability?
29. According to the passage, what does it take for a student to graduate from Tsinghua University? A. Some papers B. High scores in exams C. Passing a swimming test. D. All of the above.
30. The underlined phrase \"made waves\" in paragraph 3 most probably means _______. A caused a heated discussion B spread widely C. made a requirement D. proved the rule 31. Why did Tsinghua University once give up the rule? (1) Because many students failed the swimming test. (2) Because some people disagreed with the rule. (3) Because there were too many students. (4) Because there were not enough swimming pools A.①② B.②③ C.③④ D.①④ 【答案】D A C
【解析】本文是一篇议论文.在清华大学要取得学士学位就必须通过游泳测试.这引起了媒体的热议:一些人认为这有助于改善学生的健康状况,而另一些人则质疑其对学生的公平性.
第16 页
29. D 细节理解题.根据短文第一段以及第二段中的“They need to pass a swimming test of at least 50 meters…By the time they graduate, they will have known how to swim; otherwise they can’t graduate with their bachelor’s degree.”可知,A.B和C项都是学生毕业需要的条件.
30. A 词义猜测题.根据第三段中的“Some people praised… However, others questioned…”可推测,这则消息在媒体上引起热议.
31.C细节理解题.根据第四段内容可知,由于学生人数过多,学校里没有足够的游泳池供他们学习游泳,因而清华大学放弃了这项要求.
C
Recently, a junior high school sent several students back home because they broke the school uniform(校
服) rules. Should students wear school uniforms? The Young World magazine held a discussion on this topic(话题).
Kennedy: The school uniform is very important, because it always reminds me that I am supposed to go out of my way to study hard. It also helps prevent school bullying ( 欺凌). If everyone wears the same clothes, it is impossible to laugh at other people's clothing.
Manson: The uniform has to be earned(获得) through efforts. Students should start school with no uniforms. As they make progress at school, they start wearing it. I always think children need to be proud of their school. The uniform is important for that. So, make students earn it! If they don’t perform well, they should not be allowed to get one.
Moorhead: In my opinion, kids don't have to wear uniforms. There should be more choices open to kids in education. They ought to develop their own independence and just be themselves. Their personalities would be expressed through their own clothes at school. And different dress could be one way of showing their understanding of beauty. Besides, they make the school lively and colorful.
Patrick: I can see the advantages of wearing school uniforms. They play a very important role in managing schools.
However, a school should not depend heavily on uniforms to improve students' behaviors. Teaching them how to express themselves with confidence(信心) is more important.
32. What does the writer mean to do in paragraph 1?
A. Present an opinion on a subject. B. Introduce a topic for discussion. C Provide a way to solve problems D. Express the writer’s opinions 33. What is Kennedy in the second paragraph?
第17 页
A. A student. B A teacher C. A parent D. A officer 34. We can learn from the text that _______. A Kennedy can't stand school uniforms B Moorhead is against school uniform rules C the writer holds the same opinion as Patrick's D Patrick has prejudice against school uniforms. 【答案】B A B
【解析】本文是针对学生是否应该穿校服展开的讨论. 32. B 推理判断题. 第一段引出本文讨论的话题
33. A 细节理解题.根据“The school uniform is very important, because it always reminds me that I am supposed to go out of my way to study hard.”可知,Kennedy是一个学生.
34. B 细节理解题.根据第四段中的“In my opinion, kids don’t have to wear uniforms. There should be more choices open to kids in education. They ought to develop their own independence and just be themselves. Their personalities would be expressed through their own clothes at school,”可知,Moorhead反对穿校服.
D
I'm writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder what I do to remember my mom on Mother's Day. Well, I certainly call her to say “Happy Mother's Day\" and promise that I will visit home soon.
I still remember the first time I forgot Mother's Day. When I finally figured it out, I asked, \"Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us?”
My mom explained, in that way that only moms seem to be able to explain, \"Because every day is Children's Day!”
I knew that I had messed up. I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had bought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything. After that day, for 3 days, I was looking forward to the next Mother's Day.
That was the first year I forgot Mother's Day. It was also the last year I forgot.
Are you struggling to consider what to do for your mom on Mother's Day? Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing
第18 页
is--DON'T FORGET!
35. How does the writer celebrate Mother's Day this year? A. He calls his mom. B. He sends his mom a card C. He visits home to see his mom. D. He send flowers to his mom.
36. What might be the underlined phrase “figure…out” mean? A. 弄清楚 B. 预料到 C. 归纳出 D.计算 37. Which is the best tittle for the passage? A. An Interesting Talk B. An Important Day C. An Expensive Gift D. A Good Gift 【答案】A A B
【解析】本文是一篇记叙文.作者在中国给远在美国的妈妈打电话祝她母亲节快乐,从而回忆起他的人生中第一次也是最后一次忘记母亲节的场景,并告诫人们:不要忘记母亲节!
35. A 细节理解题.第一段提到“Well, I certainly call her to say “Happy Mother’s Day” and promise that I will visit home soon.”可知是打电话问候.
36.A 词义猜测题.由第二段第一句及由画线词组后面的“Why does mom get a special holiday?”可知,作者忘记了母亲节,当作者最终弄清楚母亲节这件事以后,他对妈妈发问.
37.B 主旨大意题.作者通过自己的亲身经历告诉我们不要忘记母亲节.这是一个感恩母亲的日子.
第五部分 词汇检测(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据下列句子及所给汉语注释或通过上下文,写出空缺处各单词的正确形式.每空只 写一词.
43. All the libraries in the city can be ____open___(开放)to the public every weekend.
44. Look, our school hall is in the ___south___(南)of the teaching building. It looks modern, doesn't it? 45. This knife is as __sharp_____(锋利)as that one.
46. Hurry up! It's still two ___hours’___ (小时)walk from here to the top of the mountain. 47.__Luckily_____(幸好),my roommate woke me up in time. 48. After __breathing______ (呼吸)deeply, the boy dived into the river.
第19 页
49. It's __true______ (真的)that Bin Laden has been killed by the USA soldiers. 50. his car has ___broken____ down. So he has to go to work by taxi today.
51. Usually a woman doesn't like to be asked how much she ___weighs____ ,because it is a secret. 52. The boy couldn't get away from ___sadness____ because of his grandmother's death. 第六部分 句子翻译(共5小题;每小题3分,满分15分) 将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上. 53.我们认为打断别人说话是不礼貌的.
We think it’s impolite to cut into others’ conversations/speech. (to interrupt others.) 54.所有的水果沙拉被他吃光了.
All the fruit salad has been eaten up by him. 55.我们应该帮助残疾人而不是仅仅同情他们.
We should help the disabled/disabled people instead of having pity on them. 56.我怀疑是否值得和他谈一谈.
I doubt if/whether it’s worth talking with him. 57.自从她去了国外,你们彼此还保持联系吗?
Have you kept in touch with each other since she went abroad? 第七部分 阅续表达(共3小题;58题1分,59题2分,60题3分,满分6分) 请认真阅读短文并用英语回答问题,将答案写在横线上.
This is such a heart-warming piece of news in the cold winter. Some days ago, the temperature was
only-6°C in Kaifeng, Henan. Mr. Zhang ordered 50 cups of warm porridge(粥) through Meituan App and noted \"Please give the porridge to those sanitation(环卫) workers who are clearing snow on the road nearby and those delivery men(送货员) who are delivering food.” When the porridge shop owner received the order, he was moved by the note and provided 60 cups.
The story didn’t end here. As soon as the food delivery man got the big order, he shared it with his workmates so that they could also get paid. Finally, Meituan returned the money to the porridge buyer, Mr. Zhang. Although he had to raise his newly-born baby and pay for his house every month, Mr. Zhang said he would surely continue delivering love.
The kind help also encouraged many other citizens in Kaifeng. This summer, volunteers are sending cool drinks every day. Similar stories have happened in many other places in China. Outdoor workers in different cities
第20 页
are able to enjoy free and caring help. Lots of \"Love posts\" are providing “coolness” in hot summer and \"warmth\" in cold winter. In fact, we get love and give love every day. Love delivery makes our life better and more beautiful.
58. How did Mr. Zhang order the warm porridge? 【答案】Through Meituan App.
59. How many cups of porridge did the shop owner provide? 【答案】60 cups.
60. Do we get love and give love every day? Why or why not?
【答案】Yes. Because love delivery makes our life much better and meaningful. 第八部分 书面表达(共1题;满分20分)
Tony是你的一个美国朋友,他在给你的一封电子邮件中说他被邀请到一个中国家庭做客.这是他初次到中国,不太懂中国的餐桌礼仪,向你咨询.你要给他提出什么建议呢?请你以李明的名义给他写一封电子邮件. 写作要求:
1.词数90左右(短文的开头和结尾已经给出,不计入总词数); 2.根据要点提示,可以适当发挥; 3.短文中不得出现真实的姓名及校名. 【参考范文1】 Dear Tony,
The custom in our country is very different from yours. If you come to China to have a dinner your friend’s family, I will give you some useful advice. First, you’d better to carry some small gifts when you visit a Chinese family for the first time. Then, you can practice how to use chopsticks before you go to have dinner, which can help you at dinner. Last but not the least, if there is an interesting chatting after dinner, it will help you make a good impression. Anyway, I am glad you will come to China and hope you have a good time. Yours, Liming
【参考范文2】 Dear Tony,
The custom in our country is very different from yours. Firstly, when you are sitting at the table, you mustn’t start eating until everyone gets ready. Secondly, it’s impolite to make too much noise while you are eating or drinking.
第21 页
Also, you shouldn’t eat with your mouth open or talk with food in your mouth. Last but not the least, before leaving the table, you’d better wait for everyone to finish their meal so that everyone can feel comfortable at the table. I hope my advice can help you have a good time during the dinner. Yours,
Liming
第22 页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容